Skip to content

Nega hišnih ljubljenčkov

  Osnova odgovornega lastništva hišnih ljubljenčkov je pravilna oskrba živali. Ko posvojite hišnega ljubljenčka, se morate zavedati, da gre za doživljenjsko zavezo za kosmatega družinskega člana, katerega zdravje in dobro počutje je odvisno od vas. Na srečo brezpogojna ljubezen in veselje, ki ju hišni ljubljenčki prinašajo v vaša življenja, več kot odtehta dodatno odgovornost, ki jo prinaša sprejetje kosmatega družinskega člana v vašo družino. Da bi zagotovili zdravje in srečo svojega hišnega ljubljenčka, morate poskrbeti za naslednje nujne stvari, ki jih morajo zagotoviti vsi odgovorni lastniki hišnih ljubljenčkov. Lastništvo hišnega ljubljenčka je odgovornost, ki traja celotno življenje živali. Za ohranjanje dobrega zdravja vašega hišnega ljubljenčka je pomembno, da razumete in izvajate nego hišnih ljubljenčkov. V tem članku sem navedla nekaj pomembnih pravil za nego hišnih ljubljenčkov, ki bi jih moral poznati vsak lastnik živali. 

  Pravilna identifikacija.
  Če se zgodi nepredstavljivo in se vaš hišni ljubljenček izgubi – zlasti mladi so nagnjeni k temu, da pobegnejo skozi vrata – je ključ do srečnega konca ustrezna identifikacija. Začnite z osnovnimi stvarmi: varno ovratnico in značko, ki vsebuje vse vaše kontaktne podatke. Poleg identifikacijske oznake je priporočljivo hišnega ljubljenčka tudi mikročipirati, saj vedno obstaja možnost, da se ovratnica sname iz živali. Mikročip je elektronska naprava v velikosti in obliki riževega zrna, ki se vsadi pod kožo vašega hišnega ljubljenčka in ga lahko prebere skener, ki pridobi vaše identifikacijske podatke. Kombinacija teh oblik identifikacije bo veliko pripomogla k ponovni združitvi med vami in vašim ljubljenim hišnim ljubljenčkom, vendar le, če boste sproti posodabljali svoje kontaktne podatke. Če spremenite naslov ali telefonsko številko, ne pozabite spremeniti podatkov v datoteki z mikročipom.

  Poskrbite za njihove prehranske zahteve.
  Zagotavljanje sveže in zdrave hrane ter čiste vode sta dva najpomembnejša elementa lastništva hišnih ljubljenčkov. Ne pozabite, da imajo vse živali različne prehranske zahteve, zato je vaša dolžnost, da se seznanite s hrano, ki je za vašega ljubljenčka najbolj primerna. Danes je na voljo veliko možnosti za hrano za hišne ljubljenčke, kupljeno v trgovini. Svojega hišnega ljubljenčka lahko hranite s svežo in pripravljeno hrano. Prepričajte se, da je hrana, ki jo nudite svoji živali primerna in kvalitetna.

  Tudi hišni ljubljenčki morajo redno hoditi na stranišče.
  Ne glede na to, kje je stranišče vašega hišnega ljubljenčka, ga redno čistite. Upoštevanje pravilno higieno sanitarij. To bo preprečilo kopičenje umazanije in bakterij ter pomagalo zaščititi zdravje vašega hišnega ljubljenčka. Tudi vaši hišni ljubljenčki bodo zelo veseli čistega prostora za svoje opravke!

  Poskrbite, da se bo vaš hišni ljubljenček redno gibal.
  Pravilna nega hišnih ljubljenčkov vključuje tudi njihovo vadbo. Telesna vadba je pomemben del duševnega in telesnega zdravja vašega hišnega ljubljenčka. Če preživite nekaj časa na družbenih omrežjih, veste, da se vse vrste živali rade igrajo. Na primer želva, ki se igra z žogo, pes, ki sam igra aport, ali ptica, ki se igra s skodelico. Nekateri menijo, da je slabo vedenje hišnega ljubljenčka le to, da se ta dolgočasi in se zabava tako, da brska po smeteh, raztrga kavč ali. . . no, idejo ste razumeli. 

  Usposabljanje in druženje.
  Eden od najpomembnejših vidikov odgovorne oskrbe hišnih ljubljenčkov je zagotoviti dobro vzgojo psa ali mačke, del tega pa je tudi ustrezno druženje. Najbolje in najučinkoviteje je začeti, ko so še majhni, vendar za učenje novih trikov ni nikoli prepozno. Za vsako žival, s katero si delite dom, je najpomembnejša prednostna naloga učenje stranišča, prav tako pa tudi učenje poslušnosti. Hišnim ljubljenčkom koristi tudi druženje, naj bo to redno druženje z vami, obiski gostov ali izleti zunaj hiše. Razširite njihova obzorja in izboljšajte njihove veščine, hkrati pa jim pomagajte varno spoznavati nove stvari! Pri veterinarju ali v lokalnem zavetišču za živali se pozanimajte o priporočilih za dobre trenerje v vaši okolici ali o priročnikih za usposabljanje na domu. Dobro izurjen hišni ljubljenček je srečen hišni ljubljenček, to pa pomeni, da je srečen tudi njegov lastnik.

  Hišni ljubljenčki potrebujejo redne obiske veterinarja.
  Če želite, da so vaši hišni ljubljenčki zdravi in gibčni, jih morate vsaj enkrat na leto peljati k lokalnemu veterinarju, ki mu zaupate, na preventivni zdravniški pregled. Nujno je, da poskrbite za cepljenje svojega hišnega ljubljenčka. Tudi čisti zobje in zdrave dlesni imajo pomembno vlogo pri zdravju vašega hišnega ljubljenčka. Če vaš ljubljenček kaže znake ali simptome bolezni, ga takoj odpeljite k veterinarju ali v bolnišnico za živali, da se bo čim prej počutil bolje!

  Potrebujejo tudi redno nego. 
  Zdravje in veselje svojih hišnih ljubljenčkov lahko zagotovite tudi tako, da jih redno negujete (če je to potrebno). Zaraščena dlaka je lahko boleča in nezdrava za pse. Psi in mačke tega morda ne marajo, vendar so kopanje, krtačenje, striženje nohtov ter odstranjevanje bolh in klopov morda potrebni za dobro počutje vašega ljubljenčka.

  Kot skrbnik svojih hišnih ljubljenčkov morate poskrbeti za dobre higienske navade tako doma kot pri veterinarju ali frizerju. Z umivanjem zob, česanjem dlake in zdravo hrano jih ohranjate v odlični kondiciji. Če želite ostati na pravi poti pri odgovorni skrbi za hišne ljubljenčke, v koledarju načrtujte higienska in negovalna opravila ter jih poskušajte kombinirati, na primer po striženju nohtov uporabite tolažilni glavnik, dokler to ne postane rutina.

  Ustrezna nega hišnih ljubljenčkov vključuje zagotavljanje varnega in prijetnega zavetja.
  Hišni ljubljenčki potrebujejo zaščito pred ekstremno visokimi in nizkimi temperaturami ter drugimi ekstremnimi vremenskimi razmerami, zato ne smete pričakovati, da bodo živeli izključno zunaj. Skrbijo naj vas tudi plenilci, ki se običajno pojavijo ponoči, vendar so pogosto prisotni tudi podnevi. Ti plenilci lahko vaše hišne ljubljenčke obravnavajo kot plen.

  Sterilizacija/kastracija.
  Sterilizacija oziroma kastracija vaše živali preprečuje številne zdravstvene težave, vključno z zapletenimi brejostmi in zmanjšuje število brezdomnih živali. Ker je sterilizacija ali kastracija operacija, ki zahteva splošno anestezijo, bo vaš hišni ljubljenček verjetno vsaj eno noč prespal v veterinarski ordinaciji zaradi opazovanja in okrevanja.


  Z zgornjimi nasveti o pravilni negi hišnih ljubljenčkov ste s svojim ljubljenčkom na dobri poti k življenjski sreči!

  Kako pa NAM pomagajo naši hišni ljubljenčki?
  Ne glede na to, s katero živaljo se odločimo preživeti svoje življenje, je neverjetno, koliko nam lahko ponudijo:

  • Z lastništvom hišnega ljubljenčka lahko poskrbite za svoje zdravje, saj okrepi vaš imunski sistem in vas spodbuja k redni telesni aktivnosti.
  • Starejši ljudje hodijo hitreje in dlje, če redno sprehajajo svoje pse in se bolje gibljejo v svojih domovih.
  • Odraščanje s hišnimi ljubljenčki lahko izboljša otrokove socialne spretnosti in spodbuja otrokovo odgovornost.
  • Hišni ljubljenčki lahko otroke spodbujajo k sočutju, razumevanju in spoštovanju živih bitij.
  • Pse je mogoče usposobiti za odkrivanje drog, eksploziva in bolezni, kot je rak.
  • Mačke imajo neverjeten sluh in zaznavajo višje frekvence zvoka kot ljudje ali celo psi.